Ik was blij toen Inge Penders, De Zoete Glimlach, me uitnodigde voor een workshop macarons bakken.  Het is toch een indrukwekkend koekje waar je zowel met smaak als met kleur eindeloos kunt experimenteren.  Tijdens de workshop besloten we om roze macarons te bakken, met een vulling van rode vruchten.

Je kan macarons bakken met Italiaans of Franse meringue.  Het verschil zit in de bereiding.  De Franse meringue wordt gemaakt met fijn kristalsuiker en poedersuiker.  Wij gingen voor de Italiaanse meringue, je gaat dan suikersiroop van 118° mengen bij opgeklopt eiwit.

Eerst tekende we cirkels van 4 – 5 cm doorsnede op een papier.  We gebruikte de cirkels om onder het bakpapier te leggen zodat er mooie koekjes werden gespoten.

Tijdens het bakproces merk je dat je met héél wat rekening moet houden.  Hier alvast  tips van Inge:

  • amandel en poedersuiker mengen en zeven (tant-pour-tant)
  • eiwitten afwegen
  • zo verticaal mogelijk en in het midden van je voorbeeld het koekje spuiten
  • geen rondjes spuiten, maar eerder een ‘hoopje’ (klinkt plots niet meer zo smakelijk :))
  • laat ook genoeg ruimte tussen de koekjes
  • als het beslag opgespoten is, tik je de bakplaat één keer goed op de tafel zo gaan de luchtbelletjes uit de macarons

Macarons bakken is een kwestie van oefenen.  Er mislukken al eens macarons, maar de smaak is nog steeds héérlijk.  Dus laat je niet afschrikken om de uitdaging aan te gaan met deze beauty’s.

Bron: http://www.dezoeteglimlach.be

Kijk ook eens op Facebook en Instagram (ingependers_de_zoete_glimlach) voor workshops en taarten van Inge.

Recept voor 40 macarons

Ingrediënten

  • 200gr amandelpoeder
  • 200gr poedersuiker
  • 200gr kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 2 x 75 gr eiwitten (gewicht is belangrijk), ongeveer 5 eiwitten

Keukengerei

  • suikertherometer
  • 2 bakplaten
  • bakpapier
  • 1 spuitzak met gladde spuitmond
  • keukenrobot

Bereiding

Amandelpoeder en poedersuiker mengen en zeven tot een heel fijn meel.    Water en suiker in een pannetje en laten koken tot exact 118°. Ondertussen kun je de eiwitten opkloppen.  Zodra de suikerthermometer 118° aangeeft, zet je het mengsel aan de kant en giet je dit bij het opgeklopt eiwit ( je zet de keukenmachine een stand lager).  Meng alles met een spatel tot een glad mengsel.  Gebruik één druppel rode kleurstof om het beslag roze kleurtje te geven.  Voor chocolade, gebruik je 185 gr amandelpoeder en 185 gr poedersuiker + 30 gr cacao.

Recept frambozen vulling

Ingrediënten

  • 200 gr frambozen
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • eventueel sap van een halve limoen

Bereiding

De ingrediënten laten inkoken.  Wil je geen pitjes, dan mix en zeef je de vulling vooraleer je de gewenste dikte hebt.  Wanneer, bij afkoeling, je vulling nog niet dik genoeg is, dan kan je 1 of 2 gelatine blaadjes erbij doen.

Advertenties

Een reactie op “Macarons bakken

  1. Super Elisabeth, het is leuk om dit te lezen.
    Hopelijk kunnen we hierdoor andere inspireren om dit ook te proberen.
    Een extraatje voor wie dit wenst.
    Macarons zijn melkvrij… Alles hangt af van de vulling. Dus laat je gaan!
    Groetjes inge
    #dezoeteglimlach

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s